Spennende bilder fra Humleskolens lesere

Humleskolen mottar stadig hyggelige eposter fra interesserte lesere. Mange legger ved bilder av humler og andre insekter som de ønsker å få artsbestemt. Vi gjør vårt beste for å vurdere de ulike kjennetegnene mot hverandre, og kan noen ganger (men ikke alltid) hjelpe til med artsbestemmingen. I denne lille artikkelen gir vi eksempler på et noen slike tilfeller. Det er ikke alltid mulig å sette to streker under svaret.

Tor Bollingmo (tekst). Publisert 03.02.2017.

Bildet øverst på siden: Jordhumler i parring (Tore Svendsen, Bergen)

Tore Svendsen har oversendt interessante bilder ved flere anledninger, og presenterte sist høst en serie bilder som han mente måtte være humler i parring. Det kunne vi bekrefte, men forsøkte samtidig å artsbestemme humlene. Her er det vi skrev:

Hei Tore,
Da har jeg omsider fått tid til å granske de interessante bildene du har tatt av humleparring. Det er også spennende at bildene er tatt på Fedje, et landskap som ligner det vi i Trøndelag finner på Hitra og Frøya, typiske kyst- og lyngheiområder.
De to humlene tilhører jordhumle-komplekset (Bombus s.str.) og vi kan uten å blunke utelukke mørk jordhumle B. terrestris på grunn av lang og lodden pels og rel. bleke gulfarger. Vi kan også utelukke lys jordhumle B. lucorum på grunn av den bleke hannen med ganske smale bånd og lite gult (i forhold til hann lucorum), spesielt i ansiktet. Da står vi igjen med to muligheter, kragejordhumle B. magnus og kilejordhumle B. cryptarum. Begge disse er typiske for humlefaunaen ytterst på kysten, der lys jordhumle ofte ikke finnes. Hannen hos kragejordhumle har normalt ganske mye gule hår i ansiktet, og det gule kragebåndet hos denne arten er langhåret og går hele veien rundt forkroppen og ned i undersiden. Den har generelt mer gule hår enn kilejordhumlas hann.
.
Bildet viser den svarte kilen som skyter frem i det gule kragebåndet foran vingen hos hunnen, og hannens blekgule kragebånd som ikke går hele veien rundt forkroppen som hos lys jordhumle og kragejordhumle. Hannen har heller ikke tydelig gule hår i ansiktet, selv om hårene er litt bleket. Dermed blir konklusjonen at dette er kilejordhumle. Foto: Tore Svendsen.

Jeg tror derfor at dette er et par av kilejordhumle B. cryptarum. Det er typisk at den gule fargen hos hannen er temmelig blek med ganske smale bånd, at kragebåndet ikke går helt ned i undersiden og at den helt mangler gule hår i ansiktet. Når det gjelder hunnen (dronningen) er det fullt mulig å se den svarte kilen som skyter inn i det gule kragebåndet rett foran vingefestet på noen av bildene. Dessuten er bakenden rent hvit uten innslag av brunt. Hos kragejordhumle er det oftest et tydelig innslag av brunt i det hvite.

Du har altså tatt bilde av parring hos kilejordhumle Bombus cryptarum. Jeg skal se om jeg kan få laget en liten blogg-snutt om dette på Humleskolen, hvis det er greit for deg.

Med beste hilsen Tor B.
Takker for tilbakemeldingen! Interessant! Du må gjerne bruke bildene, det er bare kjekt. vh Tore.

Gresshumle eller enghumle? (Terje O. Nordvik, Trondheim)

En humle hann som er vanskelig å bestemme sikkert. Foto: Terje O. Nordvik.

Terje oversendte et par flotte bilder og denne eposten 1. sept. 2016:

Hei Tor, tid til en kjapp titt på Bombus´n under? Kan ikke skjønne annet at dette er en gresshumle, med de hårete og brune legga. Fant den ved Presterødkilen, Tønsberg. Vært på et par dagers fugletur (og litt humler) denne uka. Ser at det kun er lagt ut en obs på AO av denne humlearten, så den er vel sjelden, selv om den sikkert er lett å overse.

Terje.
Hei Terje,
Da holder jeg på og rakster etter en del eposter som jeg ikke har rukket å svare på, inkludert denne med svært fine humlebilder.
Hannene av gresshumle Bombus ruderarius og enghumle B. sylvarum kan i utgangspunktet være kliss like, de er meget variable og det er mye feilbestemming ute og går på Artsobs både i Norge og Sverige. Det er riktig som du skriver at gresshumla er mye mer uvanlig enn enghumla. For å bestemme hannene sikkert er det nødvendig med studier av genitaliene. Men som en grov regel kan vi si at hannene hos enghumla alltid har masse lysegrå hår i undersiden, spesielt i området der bena er festet. Humla di ser helt svart ut i undersiden (selv om det er skygge der), noe som støtter at dette er gresshumle. Det er også antydning til lyse bakkanter på T2-T4, noe som også er greit for ruderarius. Hannene hos begge arter har rustrøde hår på bena. Jeg mener at du kan legge ut denne som gresshumle, med et ørlite forbehold, men begrunne bestemmelsen med at undersiden ser helt svart ut. Beste hilsen Tor B.

Men …

Men, i ettertid har jeg også begynt å vurdere muligheten for at dette kan være en hann av steingjøkhumle B. rupestris! Hannen hos denne arten har noe mer glissen behåring på bakkroppen og noe mer pigmenterte vinger enn hanner av sosiale humler, men dette kan være veldig vanskelig å bedømme på bilder.
.
Næringssøk på rødkløver krever lang tunge, noe hannen hos steingjøkhumle ikke har. Foto: Terje O. Nordvik.
Det som ble avgjørende i dette tilfellet var derfor ikke bare fargen på pelsen, men blomsten humla satt på. Steingjøkhumla er nemlig ei meget korttunget humle, mens humla til Terje søkte næring som ei langtunget humle på rødkløver. Og ikke bare det, men den brukte også den typisk langtungede metoden, og gikk riktig veg inn i blomsten og ned gjennom hele det lange kronrøret. Jeg har aldri sett hanner av steingjøkhumle søke næring på rødkløver, bare langt mer kortkronede blomster som lavendel, reinfann og myntearter. Dermed, ut med steingjøkhumla og inn igjen med gressumla.
.
.

Gresshumle eller enghumle? (Berit Nyrud, Oslo)

Gresshumle hann ved bitehull på tyrihjelm. Foto: Berit Nyrud.

I forbindelse med artikkelen om tyvaktige humler (åpnes i eget vindu her) sendte Berit Nyrud et illustrativt bilde av en humlehann som stjal nektar på en hageform av hjelm Aconitum. Eksemplaret var bestemt til gresshumle, med et ørlite forbehold. Mengden av lyse hår i undersiden og den påfallende lange tunga gjør at vi fortsatt bør holde muligheten for enghumle åpen, selv om de to artene er svært like. Spesielt de lyse hårene i ansiktet er «mistenkelige».

Løsningen på slike gåter ligger selvsagt i studier av genitaliene, noe som faktisk er mulig å gjennomføre i felt uten å ta livet av humla. Dette gjøres ved å holde humla mellom fingerspissene og klemme forsiktig over bakre del av bakkroppen. Hvis man har forberedt seg godt og vet hvilke detaljer man skal se etter, kan artstilhørigheten avgjøres ved hjelp av en lupe.

Når det gjelder denne spesielle humla teller det likevel tyngst at Berit Nyrud kjenner både gresshumle og enghumle godt. Hun er en dreven humlekjenner og har dem begge i egen hage i Oslo.

Humler som ikke er humler

Ganske mange av de bildene vi får tilsendt gjelder insekter der det er spørsmål om «humle eller ikke». Både blant blomsterfluer, møkkfluer, villbier, biller og sommerfugler finnes det mange arter som etterligner fargene til stikkende insekter, fordi det fungerer godt å lure sine fiender. Hos enkelte blomsterfluer brukes humlefargen muligens også til å oppnå lettere adgang til humlebolet, der blomsterflua kan legge sine egne egg. Larvene lever da både av matrester nederst i humlebolet og på humlenes larver.

Humle eller ….  (Trude Skogø, Trondheim)

Mesembrina mystacea. Foto: Trude Skogø.

Trude Skogø i Trondheim har stor og fin hage, og sendte bildet ovenfor med følgende tekst: Hei, Jeg tok bilder av dette som jeg trodde måtte være ei humle, idag 20.10.2015 kl. 12.15 hjemme på trappa i Gamle Åsvei her i Trondheim 🙂 Men det er kanskje ei slags flue? Størrelse som ei lita humle. Takk for spennende bok og nettside!
Hilsen Trude Skogø
Ps: har vært lite hage-kaffe i sommer…

Svaret på gåten er at Trude har helt rett. Det er ikke ei humle. Det er en Mesembrina mystacea, en humlelignende flue som tilhører den artsrike familien Muscidae, som kalles møkkfluer. Utseendemessig ligner den mest på ei trehumle Bombus hypnorum. Mesembrina mystacea er en vanlig art som også ofte blir forvekslet med blomsterfluer, spesielt arten Volucella bombylans

… og til sommeren må jeg skjerpe meg og ta en insekttur opp i hagen til familien Skogø …

 

Vi vil publisere flere bilder

Humleskolen har allerede publisert en del meget interessante bilder som er blitt innsendt av leserne. Se for eksempel sakene «Flott bilde av gotlandicus«, «Tok superbilde av barskoghumla«, og «Fant ny sommerfuglart for Midt-Norge«. Hvis du har bilder som du av en eller annen grunn ønskes vurdert, så send dem gjerne inn. I travle tider kan det noen ganger ta litt tid før du får svar. Så vil vi også gjøre et utvalg av bilder og saker vi publiserer på lignende måte som i denne artikkelen.

Vi mottar også gjerne flere synspunkter og kommentarer til bestemmingen av de eksemplarene som er avbildet i denne artikkelen.

Skriv til tor.bollingmo(krøllalfa)brains.no. Vi skriver (krøllalfa) men mener @, for å redusere mengden automatisk spam.