Hva er pollinering og hvem er pollinatorene?

En bil har fire hjul, ratt, seter til å sitte i, bagasjerom og et motorsystem som kan sette bilen i bevegelse. Men selv om alle biler er bygget rundt samme tema, finnes det et hav av forskjellige bilmerker og modeller. Utviklingen av bilen har vært gjennom en evolusjon som har pågått siden 1885. Bare de beste løsningene er blitt foretrukket og videreført. Selve prinsippet «bil» har ikke endret seg, men de bilene som produseres i dag er teknologisk hinsides det de første bilene var.
Evolusjonen av blomsterplanter og pollinerende insekter har pågått i 130 millioner år og resultert i et hav av forskjellige arter (modeller). Blomster har enormt mange variasjoner. Men selve prinsippet «blomst» er det samme for alle. Hovedregelen for pollinering har heller ikke endret seg på alle disse årene. Dermed kan vi enkelt beskrive fenomenet pollinering på en måte som er dekkende for alle nålevende blomsterplanter.
Alle blomster, enten de sitter som svære roser på en rosebusk eller som bittesmå, fargeløse fjon på et gresstrå, er bygget over samme tema. På bildet ser vi kronblader, støvbærere, fruktemne med frøemner, griffel og arr.

Neste.