Den siste dansen ….

Sommeren 2014 ble den varmeste som hittil er målt i Midt-Norge. Det gir både gode og dårlige tanker på en gang. Men nå er også denne sommeren i gang med den siste dansen. Trøndelag har stort sett hatt minusgrader om nettene de aller siste dagene, mens klarvær og sol har gitt opptil 12 grader midt på dagen. I Ringve botaniske hage blomstrer bare de mest standhaftige plantene, men jammen var det ikke både humler og blomsterfluer å se der midt på dagen fredag 17. oktober. Det er ekstremt sent til Trøndelag å være. Til og med en ung dronning og en hann av mørk jordhumle var ute og søkte næring.

Tekst og fotos: Tor Bollingmo.

Bildet øverst: Dronning av mørk jordhumle Bombus terrestris på vierasters Symphyotrichum x salignus, en amerikansk astersvariant, i Ringve botaniske hage, Trondheim 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.

Høsten er lang og seig ute i naturen. For mange vanlige blomsterplanter er sesongen over allerede ved utgangen av august. Men utover høsten kan enkelte planter livne til på nytt, og utgjøre næringsgrunnlaget for en rekke sentflyvende insekter. Blant slike planter er rødkløver, alsikekløver, flere arter sveve, blåknapp, reinfann, åkertistel og andre. Selv om slik blomstring stort sett er beskjeden, kan den gi bra med nektar på spesielt solrike dager til langt ut på høsten.

Noen spesielle, sene blomster

IMG_0423ed
Orientridderspore Consolida orientalis, på Ringve 17. okt. 2014. Hele planten er meget giftig. Foto: Tor Bollingmo.

I tillegg finnes det mange kunstige habitater i parker og hager både i villastrøk, kommunale blomsterbed og botaniske hager. Blant de aller seneste blomsterplantene kan nevnes flere arter asters Symphyotrichum, som er nærstående til vår vanlige strandstjerne Tripolium, gullkrage Glebionis segetum og både hvit og gul buskmure Dasiphora fruticosa og D. glabrata. Flere andre arter bidrar også til å gjøre vandringen i høsthagen til en fargerik opplevelse.

Høstens aller siste veps?

Hann av ubestemt vepseart samler solvarme på et blad, Ringve botaniske hage 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.
Hos veps kan hannene gjenkjennes på de lange og buede antennene. Denne ubestemte hannen samlet solvarme på et blad, Ringve botaniske hage 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.

En av de plantene som hadde samlet flest insekter fredag 17. oktober var gullkrage. I tillegg til minst tre arter av blomsterfluer og endel annet «smårusk», hadde disse blomstene besøk av en foreløpig ubestemt vepsehann. Vepsen satte seg av og til på blader i sola for å samle varme.

Klikk på bildet for å se større utgave.

Gyllenlakk

Hageblomsterflue Syrphus ribesii på gyllenlakk, Ringve botaniske hage 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.
Hageblomsterflue Syrphus ribesii på det aller siste knippet av gyllenlakk, Ringve botaniske hage 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.

En annen blomsterplante som nå danser den siste sommerdansen på Ringve er gyllenlakk Erysimum cheiri. Den kraftig oransje fargen lyser opp i høsthagen, og trekker blant annet til seg blomsterfluer. Et eksemplar av hageblomsterflue Syrphus ribesii satt og koste seg i sola på Ringves siste gyllenlakk for i år.

Spaserturens høydepunkt

Blant insektene på vierasters var flere eksemplarer av hagedroneflue Eristalis lineata, som blant annet kjennes igjen på lysegult ansikt og at den lille flekken på vingens fremkant er avlang. Ringve botaniske hage 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.
Blant insektene på vierasters var flere eksemplarer av hagedroneflue Eristalis lineata, som blant annet kjennes igjen på lysegult ansikt og at den lille flekken på vingens fremkant er avlang. Klikk på bildet for å se detaljene. Ringve botaniske hage 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.

Men den korte spaserturen med fotoapparat og naturdagbok fikk sitt høydepunkt da jeg ankom en stor og flott bestand av vierasters Symphyotrichum x salignus som sto i full blomst. Der satt det flere eksemplarer av hagedroneflue Eristalis lineata, en blomsterflueart som normalt flyr til utgangen av september.

Men det var noe mye større og langt mer interessant der. For der var også en stor og tung humledronning i gang med et av sine aller siste måltider før overvintringen (bildet øverst på siden). Det ble raskt fastslått at det var en mørk jordhumle Bombus terrestris. Kanskje en uparret dronning som var ekstra sent klekt? I så fall fantes løsningen på problemet like i nærheten, der en hann av samme art krøp omkring blant astersblomstene. Men de så ikke ut til å bry seg om hverandre.

Lin og edderkopper

IMG_0474ed
Blomstrende lin Linum usitatissimum, Ringve botaniske hage 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.

Blant andre sene høstfunn på denne turen var blomstrende lin Linum usitatissimum, en plante som har vært dyrket og utnyttet i vårt land helt siden jernalderen. De mange små blomstene lyste vakkert opp i de ellers ganske nedklipte og ryddete bedene i Renessansehagen på Ringve. En fin avslutning på en flott og spesiell sesong i Trondheims desidert mest interessante samling av blomsterplanter og trær. Ikke rart at humler og andre insekter trives her. Hagen har også hatt rekordbesøk av turister og skoleklasser denne sommeren.

Klikk på bildet for stor utgave.

Mer om bladlusa neste år

IMG_0499ed2
Ubestemt edderkopp på undersiden av et kronblad på hvit buskmure Dasiphora glabrata, Ringve botaniske hage 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.

Under et kronblad av hvit buskmure satt en edderkopp og lurte på hva den skulle gjøre. For bare noen dager siden var det rikelig med blomsterfluer på den lange hekken av hvit buskmure i full blomst. Men nå står sola så lavt at hekken befinner seg i skyggen nesten hele dagen. Da er nok tiden inne for edderkoppen til å sette seg på et egnet sted for vinteren.

IMG_0430ed
Blomsterflue, trolig hageblomsterflue Syrphus ribesii, på gullkrage sammen med to bladlus av bevinget generasjon. Ringve botaniske hage 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.

Til slutt var jeg tilbake ved gullkragene og tok noen siste bilder av blomsterfluene. Da jeg kom hjem oppdaget jeg at to bevingede bladlus også var kommet med på bildene. Bladlus har ytterst interessant biologi og årsrytme, og produserer stort sett avkom som mangler vinger. Disse er viktig næring for blomsterfluenes larver. Mye interessant kan sies også om de bevingete generasjonene. Men den saken tror jeg vi tar når vinteren er over.

Vettuge kommentarer til denne artikkelen og til ting som angår Humleskolen kan bli publisert her. Skriv i så fall til tor.bollingmo(krøllalfa)brains.no.