Sommeren 2014 ble den varmeste som hittil er målt i Midt-Norge. Det gir både gode og dårlige tanker på en gang. Men nå er også denne sommeren i gang med den siste dansen. Trøndelag har stort sett hatt minusgrader om nettene de aller siste dagene, mens klarvær og sol har gitt opptil 12 grader midt på dagen. I Ringve botaniske hage blomstrer bare de mest standhaftige plantene, men jammen var det ikke både humler og blomsterfluer å se der midt på dagen fredag 17. oktober. Det er ekstremt sent til Trøndelag å være. Til og med en ung dronning og en hann av mørk jordhumle var ute og søkte næring.
Tekst og fotos: Tor Bollingmo.
Bildet øverst: Dronning av mørk jordhumle Bombus terrestris på vierasters Symphyotrichum x salignus, en amerikansk astersvariant, i Ringve botaniske hage, Trondheim 17. okt. 2014. Foto: Tor Bollingmo.
Høsten er lang og seig ute i naturen. For mange vanlige blomsterplanter er sesongen over allerede ved utgangen av august. Men utover høsten kan enkelte planter livne til på nytt, og utgjøre næringsgrunnlaget for en rekke sentflyvende insekter. Blant slike planter er rødkløver, alsikekløver, flere arter sveve, blåknapp, reinfann, åkertistel og andre. Selv om slik blomstring stort sett er beskjeden, kan den gi bra med nektar på spesielt solrike dager til langt ut på høsten.
Noen spesielle, sene blomster
I tillegg finnes det mange kunstige habitater i parker og hager både i villastrøk, kommunale blomsterbed og botaniske hager. Blant de aller seneste blomsterplantene kan nevnes flere arter asters Symphyotrichum, som er nærstående til vår vanlige strandstjerne Tripolium, gullkrage Glebionis segetum og både hvit og gul buskmure Dasiphora fruticosa og D. glabrata. Flere andre arter bidrar også til å gjøre vandringen i høsthagen til en fargerik opplevelse.
Høstens aller siste veps?
En av de plantene som hadde samlet flest insekter fredag 17. oktober var gullkrage. I tillegg til minst tre arter av blomsterfluer og endel annet «smårusk», hadde disse blomstene besøk av en foreløpig ubestemt vepsehann. Vepsen satte seg av og til på blader i sola for å samle varme.
Klikk på bildet for å se større utgave.
Gyllenlakk
En annen blomsterplante som nå danser den siste sommerdansen på Ringve er gyllenlakk Erysimum cheiri. Den kraftig oransje fargen lyser opp i høsthagen, og trekker blant annet til seg blomsterfluer. Et eksemplar av hageblomsterflue Syrphus ribesii satt og koste seg i sola på Ringves siste gyllenlakk for i år.
Spaserturens høydepunkt
Men den korte spaserturen med fotoapparat og naturdagbok fikk sitt høydepunkt da jeg ankom en stor og flott bestand av vierasters Symphyotrichum x salignus som sto i full blomst. Der satt det flere eksemplarer av hagedroneflue Eristalis lineata, en blomsterflueart som normalt flyr til utgangen av september.
Men det var noe mye større og langt mer interessant der. For der var også en stor og tung humledronning i gang med et av sine aller siste måltider før overvintringen (bildet øverst på siden). Det ble raskt fastslått at det var en mørk jordhumle Bombus terrestris. Kanskje en uparret dronning som var ekstra sent klekt? I så fall fantes løsningen på problemet like i nærheten, der en hann av samme art krøp omkring blant astersblomstene. Men de så ikke ut til å bry seg om hverandre.
Lin og edderkopper
Blant andre sene høstfunn på denne turen var blomstrende lin Linum usitatissimum, en plante som har vært dyrket og utnyttet i vårt land helt siden jernalderen. De mange små blomstene lyste vakkert opp i de ellers ganske nedklipte og ryddete bedene i Renessansehagen på Ringve. En fin avslutning på en flott og spesiell sesong i Trondheims desidert mest interessante samling av blomsterplanter og trær. Ikke rart at humler og andre insekter trives her. Hagen har også hatt rekordbesøk av turister og skoleklasser denne sommeren.
Klikk på bildet for stor utgave.
Mer om bladlusa neste år
Under et kronblad av hvit buskmure satt en edderkopp og lurte på hva den skulle gjøre. For bare noen dager siden var det rikelig med blomsterfluer på den lange hekken av hvit buskmure i full blomst. Men nå står sola så lavt at hekken befinner seg i skyggen nesten hele dagen. Da er nok tiden inne for edderkoppen til å sette seg på et egnet sted for vinteren.
Til slutt var jeg tilbake ved gullkragene og tok noen siste bilder av blomsterfluene. Da jeg kom hjem oppdaget jeg at to bevingede bladlus også var kommet med på bildene. Bladlus har ytterst interessant biologi og årsrytme, og produserer stort sett avkom som mangler vinger. Disse er viktig næring for blomsterfluenes larver. Mye interessant kan sies også om de bevingete generasjonene. Men den saken tror jeg vi tar når vinteren er over.
Vettuge kommentarer til denne artikkelen og til ting som angår Humleskolen kan bli publisert her. Skriv i så fall til tor.bollingmo(krøllalfa)brains.no.